LOADING...

Størrelsen på billeder

Billeder er vigtige på en hjemmeside. Men store billeder kan få en hjemmeside til at blive langsom. Men heldigvis er der flere måder du kan undgå det på.

WordPress gør det for dig
Når du lægger et billede op på din side, gemmer WordPress automatisk tre-fem størrelser. Det er for at sparre på loadtiden – altså den tid det tager at hente et billede frem og vise det på siden. Det er rigtig smart fordi du kan vise et lille billede, og så linke til det store (klik feks. på billedet med de grønne tal på).

Men pas på: nogle plugins bruger det store billede, og så viser det i en mindre størrelse, i stedet for at vise et lille.

Gør det selv
Hvis din side ikke er udpræget visuel, og hvis dine billeder ikke absolut skal kunne ses i stor størrelse, er det en god ide at skalere billederne – altså gøre dem mindre.

Selvom jeg klart vil anbefale at anskaffe et billedbehandlingsprogram, kan du også vælge at arbejde med billedet her i WordPress.

Billedet af landskabet nedenfor er over 1200 pixel bred (se data til venstre). det er større end skærmen på en tablet og 2/3 af skærmen på en almindelig bærbar. og så fylder det næsten en Megabyte – og dét er meget. Et billede skal helst være under 500 KB for at kunne hentes hurtigt nok.

Når du har uploadet billedet via ‘Tilføj nyt’ medie, kan du klikke på ‘Rediger’. Og lige under billedet kan du klikke på ‘Rediger billede’.

En typisk besøgende på din hjemmeside sidder med en bærbar, en tablet eller en telefon. Derfor behøver fuld-bredde-billeder ikke være mere end 1500-1700 pixel i bredden og billeder der kun vises i den halve bredde af skærmen, kan sagtens være under 1000 pixel i bredden.

Her har du forskellige muligheder for at redigere billedet. Du kan:

Klik, og se stort billede

  • Skalere det
  • Beskære det
  • Vende eller dreje det

Men der er også andre muligheder, så forsøg dig gerne lidt frem. Hvis du synes det virker for dig, er det bare godt. Ellers skal du bruge et billedeprogram, hvor mulighederne er mange flere og meget bedre.

Jeg har nu gjort billedet halvt så stort i bredden. Billederne herunder vises ens, men den ene er væsentligt større end det andet. Klik på billederne for at se de faktiske størrelser (bemærk at der måske er et lille forstørrelsesglas på det store billede).

Det store billede
Det lille billede
Hvad sker der her?

Selvom jeg har arbejdet med hjemmesider i over 13 år, er det stadig spændende.
Der er et utal af muligheder, og alle hjemmesider er unikke – ligesom de virksomheder og personer de repræsenterer.

Denne blog prøver at synliggøre alle de veje du kan gå for at få maksimalt udbytte af det fantastiske værktøj din hjemmeside er.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.